Tudi letos odlična vina savinjskih vinogradnikov
Na društvenem ocenjevanju 19 vin z zlato diplomo.
Društvo savinjskih vinogradnikov je tudi letos pripravilo ocenjevanje vin letnik 2019 in starejši. Člani so na ocenitev prinesli 33 vzorcev vin, kar je nekaj manj kot v pretekli rekordni letini. Večina je bila vin normalne trgatve, ocenjena je bila tudi ena penina, ki je bila vrhunske kakovosti. Komisija pod vodstvom Tadeje Vodovnik Plevnik je bila kar zadovoljna nad kvaliteto vin lanskega letnika, saj jih je kar 19 ocenila z oceno za zlato diplomo, 11 pa z oceno za srebrno diplomo. Bronastih sploh ne ocenijo. Usmeritev komisije je, da dobra vina nagradijo, slaba pa izločijo. Tokrat so bili izločeni le 3 vzorci. Povprečna ocena vin brez posebnih kakovosti je 18,05 (18,10 in več je ocena za zlato diplomo). Največ je bilo belih zvrst in modrih frankinji, najboljšo belo zvrst je pridelali Aleš Božjak ( 18,10) in sivi pinot (18,20), rdeče vino zweigelt Silvo Marič (17,67), Rudi Divjak in Vili Vengust sta pridelala najboljšo modro frankinjo (18,23), Slavko Pižorn je pridelal najboljši kerner (18,17) in sauvignon (18,27), Jože Drame je pridelal najboljši zeleni silvanec (18,13) in beli pinot (17,97) , najboljši chardonnay so pridelali Krašovčevi (18,40), Krašovčevi so skupaj z Adolfom Sevčnikarjem pridelali najboljši renski rizling (18,30) Adolf Sevčnikar in Emil Medvešek sta pridelala najboljši laški rizling (18,07) rizling, Emil Medvešek je pridelal najboljši rumeni muškat (18,23), Silvo Marič pa penino letnik 2018 (18,33).
V času ocenjevanja vin so člani Društva savinjskih vinogradnikov poslušali predavanje Iris Škarabot iz Kmetijsko svetovalne službe Celje o novostih pri zaščiti vinske trte.
Priznanja bodo tokrat podelili maja na malce zapoznelem Občnem zboru zaradi krize s korona virusom.