skip to Main Content

Tudi letos odlična vina savinjskih vinogradnikov

Na društvenem ocenjevanju kar 21 vin z zlato diplomo.

Društvo savinjskih vinogradnikov je tudi letos pripravilo ocenjevanje vin letnik 2018 in
starejši. Člani so na ocenitev prinesli 49 vzorcev vin, kar je nekaj manj kot v pretekli rekordni
letini (54). Večina je bila vin normalne trgatve, nekaj vzorcev je bilo poznih trgatev, ocenjene
so bile tudi tri penine, dve od teh so bile izjemne kakovosti.

Komisija pod vodstvom Tadeje Vodovnik Plevnik je bila kar zadovoljna nad kvaliteto vin lanskega letnika, saj jih je kar 21 ocenila z oceno za zlato diplomo, 18 pa z oceno za srebrno diplomo. Bronastih sploh ne
ocenijo. Usmeritev komisije je, da dobra vina nagradijo, slaba pa izločijo. Tokrat je bilo
izločenih nekoliko več 9 (lani 3), kar je posledica vključitve novih članov, ki še niso toliko
izkušeni pri pridelavi vin. Povprečna ocena vin brez posebnih kakovosti je 18,02 (18,10 in več
je ocena za zlato diplomo). Največ je bilo belih zvrst in modrih frankinji, najboljšo belo zvrst
so pridelali Ivan Zagožen ( 18,17), rdeče vino zvrst Dušan Mastnak (18,23), Mirko Krašovec
je pridelal najboljšo modro frankinjo (18,23), rose (18,07), chardonnay (18,33), kerner (18,27
in sauvignon 18,27, najboljši beli pinot je pridelal Rudi Trobiš (18,20), Emil Medvešek je
pridelal najboljši laški rizling (18,30) in rumeni muškat (18,13), družina Krašovec je pridelala
najboljši renski rizling (18,23) in chardonnay (18,33), Jože Drame zeleni silvanec (18,20) Silvo
Marič pa penino letnik 2016 (18,30) in penino letnik 2017 (18,27).

V času ocenjevanja vin so člani Društva savinjskih vinogradnikov poslušali predavanje Iris
Škarabot iz Kmetijsko svetovalne službe Celje o novostih pri zaščiti vinske trte.
Priznanja bodo podelili na prazniku vina 24. maja v dvorani KUD Svoboda v
Grižah. Ob vodeni degustaciji specialistke za vinogradništvo in vinarstvo Kmetijskega zavoda
Maribor Tadeja Vodovnik Plevnik bodo ponudili v pokušino 15 najbolje ocenjenih vin.
Vabljeni vsi ljubitelji vinske kapljice.

Back To Top